≡ Meni

Kateri turistični vodnik izbrati?

vodnikiLonely Planet, DK Eyewitness, Michelin, … ???

Na voljo je veliko število turističnih vodnikov in včasih se je težko odločiti katerega izbrati. Spodaj najdete nekaj nasvetov za izbiro pravega vodnika.

Način potovanja

Različni vodniki so namenjeni različnim tipom potovanj. Najbolj popularni popotniški vodniki Lonely Planet izpostavljajo popotniško obliko potovanja (z nahrbtniki) v  njem pa najdete tudi dražje restavracije in hotele, tako da imajo izbiro tudi tisti, ki si lahko to privoščijo. National Geographic so na drugi strani namenjeni tistim, ki so pripravljeni zapraviti več, saj v njem le redko najdemo cenovno ugodne ponudbe za mlade.

Država, regija, pokrajina ali mesto

Izbira vodnika je odvisna tudi destinacije kamor se odpravljate. Če se odpravljate na daljše potovanje, ki bo zajemalo več držav, so zelo priročni regijski turistični vodniki, ki te države pokrivajo. V njih je sicer manj informacij, kot če bi imeli vodnik za vsako državo posebej, so pa cenejši in lažji, kot npr. trije vodniki.

Če se odpravljate samo v eno državo, je seveda priporočljivo izbrati vodnik, ki jo pokriva ali še bolje samo določeno pokrajino v katero se odpravljate. Za obisk države Rajasthan v Indiji je bolje in ceneje imeti vodnik samo za to, kot pa za celotno Indijo, pri katerem bo 90% vodnika ostalo neizkoriščenega.

Pri obisku posameznih mest je možnosti še več. Veliko krat si hotel rezerviramo že v naprej, tako da lahko izberemo mestni vodnik, ki pokriva druge zanimivosti in posebnosti mesta in ne celotnih znamenitosti. Tudi ponudba mestnih vodnikov je večja kot za cele države. V tem primeru so popularni vodniki “Top 10 doživetij” ipd.

Leto izdaje

Posodobljen turistični vodnik je zelo pomemben, saj se lahko cene, odpiralni časi in priporočila v časoma spremenijo, tako da vedno priporočamo zadnjo izdajo vodnika za izbrano državo, še posebej če je zadnja izdaja starejša od treh let.

En ali več vodnikov

Mogoče za nekoga nenavaden predlog. Vedno bolj priljubljena je uporaba več kot enega vodnika na potovanju, saj glede na široko izbiro pokrivajo različne stvari. Tako lahko na primer za potovanje po Kubi uporabite Lonely Planet Cuba, kot dodatnega pa “Cuba  -Like a lokal”, ki vam bo pokazal drugačno stran Kube. Glede na cene vodnikov med 10€ in 20€, to ne bo tako velik strošek, lahko pa vam bitveno izboljša potovanje po posamezni državi.

Jezik vodnika

Veliko turističnih vodnikov obstaja tudi v Slovenskem jeziku, ki pa jih ne priporočamo, saj so večinoma zastareli in namenjeni bolj udobnem (dražjem) načinu potovanja. Večino vodnikov se zraven angleškega jezika, da dobiti tudi v nemškem in španskem jeziku.

Knjiga ali e-vodnik

Vedno bolj popularni (in nekoliko cenejši) postajajo tudi vodniki v elektronski vodniki za iPad, Kindle in druge tablične računalnike. Le-te zaenkrat še ne priporočamo, saj (zaenkrat) še ne ponujajo večjih funkionalnosti. Prav tako lahko prekomerno kazanje “tablic” prikliče nepridiprave. V prihodnosti se seveda pričakuje, da bodo na e-vodnikih dodane številne funkcije, ki v knjigi niso mogoče in bodo tako veliko bolj uporabni kot tiskana verzija.

Zemljevidi in fotografije

Zelo pomembni so tudi splošni in podrobni zemljevidi, saj je zelo pomembno, da natančno vemo kje smo in kako pridemo do znamenitosti, hotelov, restavracij, … Vodniki Lonely Planet imajo v popularnih krajih tudi “walking tour”, kjer je predlagana pot ogleda in glavne zanimivosti ob njej, da si v najkrajšem času ogledamo kar največ znamenitosti.

Kako pomembne so vam fotografije v vodnikih? Eni imajo raje dober opis, drugi si znamenitosti raje predstavljajo vizualno s pomočjo slike. V turističnih vodnikih DK Eyewitness najdete večje število slik, če vam je to pomembno.

Vodniki za aktivnosti

Obstajajo tudi specializirani vodniki za posamezne aktivnosti kot so kolesarjenje, potapljanje, plezanje, treking ipd. Če se v posamezno državo odpravljate predvsem zaradi tega, so le-ti seveda zelo priporočljivi.

Ne pozabite na raziskovanje

Ne glede na to kako uporabni so turistični vodniki, ne pozabite na samostojno raziskovanje krajev, ki jih obiščete. Veliko stvari je še neraziskanih, vsakemu so všeč nekoliko drugačne stvari in še veliko drugih razlogov potrjuje, da so nepričakovane dogodivščine in odkritja najlepši del potovanja in kasneje spominov, tako da ne glede na to, kateri turistični vodnik uporabljate, ga vsake toliko časa odložite in se podajte v samostojno raziskovanje.

Preverite turistične vodnike za naslednje potovanje. Na kateri celini se nahaja vaša naslednja država?

Booking.com